poniedziałek, 2 grudnia 2013
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim
z szynką i serem?
Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)
SKŁADNIKI
4 piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
sól, pieprz
Do wersji z szynką
4 plasterki szynki
4 plasterki sera żółtego
Wersja ze szpinakiem i fetą
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
łyżeczka śmietany
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu.
Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Solimy i pieprzymy.
Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.
Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem
(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.
Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :
- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem.
Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.
Smarujemy żółtkiem jajka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez 20 minut.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm... połączenie kurczaka i ciasta francuskiego zawsze dobrze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńsmakowe :) chociaż jestem veg-można prosić vegetariańską odmianę? :D
OdpowiedzUsuńW wegetariańskiej odmianie zamiast piersi kurczaka dajesz- brukiew zamarynowaną w soku z dyni.
UsuńZrobiłam. Pyszneeeeee;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, robi się szybko, a jakie pyszne. Robiłam z łososiem, muszę spróbować z kurczakiem, bo wyglądają smakowicie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam obie wersje :) pozdrawiam :)
UsuńPolecam barddzo dobre. Jemyfit.blog.pl
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne i spróbuję w niedługiej przyszłości :) sama robiłam kiedyś roladkę w cieście francuskim z szynką i serem żółtym, natomiast służyło to jako przekąska :)
OdpowiedzUsuń