Ciasto kokosowe
200 g wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki.
Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto kakaowe
8 jajek
250 g cukru
160 g mąki
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut.
Po upieczeniu przekrawamy na połowę.
Masa
5 żółtek
cukier waniliowy
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła
25 g spirytusu
5 łyżek śmietankowego cappuccino w proszku
Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń.
Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy.
Przekładamy ciasto:
ciasto kakaowe - masa - ciasto kokosowe - masa -ciasto kakaowe
Wierzch ciasta smarujemy cienko masą i posypujemy kakao.
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Widzę, że bardzo podobne do cappuccino Siostry Anastazji, bardzo lubię to ciasto!
OdpowiedzUsuńWyjątkowo dobre zestawienie smaków :]]
Pozdrawiam!
N.
mmm capucino moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńGinę w gąszczu przepisów, a że kucharka ze mnie okazjonalna (acz już leciwa) proszę "poprowadzcie" mnie za rękę. Jak wyczuwacie, który z przepisów sa warte wypróbowania, jakie blogi etc.
OdpowiedzUsuńSerdeczności na święta.
Hala
jakoś nie mam przekonania do mas z margaryną
OdpowiedzUsuńzawsze używam najlepszej jakości masła, dodaję tylko 1-2 łyżki palmy, żeby wygładzić i związać masę
a generalnie ostatnio uważam, że najpyszniejsze masy są na bazie serka mascarpone
ale w tym przepisie nie ma margaryny tylko masło!
UsuńDOKŁADNIE-tylko masełko! masy z serka mascarpone nie zawsze są najlepsze-nie do każdych przepisów -masa podana w tym przepisie- cappuccino- jest idealna--właśnie na bazie budyniu-a ilość masełka dodana do masy budyniowej można dostosować do własnego upodobania.
UsuńUwielbiam słodkości, które zawierają cappuccino i kakao, więc to ciasto to coś w sam raz dla mnie. Zapisuję przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńto capuccino z ciast siostry Anastazji :) pycha!
OdpowiedzUsuńto -śmiem stwierdzić z pełną odpowiedzialnością!!-jest 100 razy lepsze!! czyli o całe Niebo lepsze!!
UsuńBardzo się cieszę :) pozdrawiam
Usuńa gdzie to cappucino w proszku dać?
OdpowiedzUsuńMasa
Usuń"Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń.
Wystudzony budyń ucieramy z margaryną. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy."
pozdrawiam
Bardzo proszę o dokładne podanie składników do masy ,w jakiej ilości.
UsuńWszystkie inne miary są podane, cukier waniliowy - 1 opakowanie, masło -przyjmujemy, ,że kostka 200g
UsuńPani Małgosiu niech Pani nie używa margaryn!! Żadnych! Margaryna to trucizna! To silna toksyna! Masło jest najlepsze! I wbrew panującej opini najzdrowsze! Pozdrawiam.
UsuńAle w przepisie jest przecież masło :) pozdrawiam :)
UsuńCzy kawa ma być dosypana w proszku czy zalana wodą i dopiero dolana do masy?
OdpowiedzUsuńCappuccino proszku :) pozdrawiam
UsuńTo przełożenie kokosowe jest bardzo dobrym pomysłem :) Pysznie wygląda !!!
OdpowiedzUsuńja czasem modyfikuję i robie płytę orzechową , a capucino rozpuszczam w 2 łyżkach śmietanki
UsuńMoja przyszła teściowa robi to na święta - uuuuu kozak ciasto! teściowa tez spoko ;) :D widać, że roboty przy takim ciachu jest mnóstwo, ale ciacho wygląda fantastiko i za taki efekt warto postać przy garach! mniam !
OdpowiedzUsuńw razie potrzeby na ciasto błyskawiczne w przygotowaniu zapraszam tu - na moje zielone jak wiosna w pełni ciacho z jabłkiem :)
http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html
pozdro&mniam ;)
zrobiłam to ciasto z tego przepisu, wyszło wyśmienicie. Mam tylko pytanie czy do budyniu nie powinno się dawać 3 łyżki mąki ziemniaczanej? Ja do swojego budyniu trochę dodałam bałam się że masa potem wyjdzie za rzadka.
OdpowiedzUsuńU mnie sprawdza się pszenna :) Cieszę się, że wyszło smaczne , pozdrawiam
UsuńWitam. Mam pytanie odnośnie rozmiaru blaszki na którą podane są składniki. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia
40x24 cm, pozdrawiam
UsuńRobiłam , przepyszne i niesamowicie się prezentuje same ochy,achy zebrałam od rodzinki, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę , pozdrawiam :)
Usuńzapraszam z przepisem do udziału w konkursie na http://testerka-blogerka.blog.pl/2014/12/07/konkurs-swiateczny-konkurs-na-wypieki/
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam i wyszedł rewelacyjnie!!! Jestem kompletną nogą jeśli chodzi o pieczenie,a to ciasto wyszło mi idealnie. Niedługo moja córeczka będzie miała drugie urodziny więc już wiem czym gości zaskoczę. Serdecznie dziękuję za ten przepis bo zaczynam wierzyć w swoje możliwości:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam
UsuńWitam,czy można użyć innego smaku cappuccino bo nigdzie nie mogę dostać śmietankowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak , pozdrawiam
Usuńja używam orzechowego
UsuńCiasto jest naprawde pyszne !!,wspanialy kawowy krem dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam
UsuńCiasto rewelacja! robię identyczne ale bez alkoholu SMAK NIE ZIEMSKI dziękuję że nie tylko ja zachwycam się-- super blog gratuluję!
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwały :) bardzo mi miło :) super ,że ciasto smakowało , pozdrawiam
UsuńWitam. Czy nie trzeba nasączać biszkoptu ? Nie jest suchy ? Pozdrawiam Justyna :-)
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, nie jest suchy, pozdrawiam :)
UsuńCiasto wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis :) polecam również zamiast spirytusu dodać rumu
OdpowiedzUsuńHej czy to nie stąd zdjęcia i przepis na tym blogu: http://bezglutynka.blogspot.com/2017/02/bezglutenowe-ciasto-cappucino.html
OdpowiedzUsuńChyba ktoś sobie "pożyczył"
Tak to moje zdjęcie :( dzięki za cynk - ależ ludziska potrafią być ....
Usuńi tekst też skopiowany :( brak słów - bardzo raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam
Usuń
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy alkochol musi być ,czy można go ominąc
można pominąć :)
UsuńOd lat zawsze w okresie wielkanocnym, do kawy pychota :-)
OdpowiedzUsuńWitaj :) na jakiej wielkości blaszkę jest przepis na to ciasto ???
OdpowiedzUsuń23x33 cm
UsuńCiasto pycha ja przez pomyłkę dodałam kawy mielonej zamiast kakao,wyszło jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńPrzepis ciekawie brzmi, ale od kiedy w cappuccino jest kokos?
OdpowiedzUsuńZ kokosem jest najlepsze 😁 polecam spróbować
Usuń