Na Św. Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami
z majerankiem.
SKŁADNIKI
1 gęś (ok.4,5 kg)
5 jabłek
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 paczki majeranku
sól, pieprz
słodka papryka
PRZYGOTOWANIE
Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka.
Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.
Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce.
Smacznego :)
Duży wybór brytfann - gęsiarek do pieczenia znajdziecie TU - KLIK!
Inne przepisy na gęś:
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nic, tylko delektować się :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam gęsi, ale ta wygląda pysznie!:*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://invictaewa.blogspot.com/
gęsina jest suuuper
OdpowiedzUsuńCzy jest jakaś reguła czasu pieczenie zależna od wagi gęsi ?
OdpowiedzUsuńCzy jabłka trzeba koniecznie obierać ze skórki ?
Jan Bez Ziemi
Jabłek nie trzeba koniecznie obierać :) Co do reguły, jak dla mnie 35-45 min na kilogram wystarczy, choć niektórzy mówią nawet o godzinie ! Trzeba po prostu sprawdzać mięso co jakiś czas - ta godzina to dla mnie za dużo - można gąskę za bardzo wysuszyć :)
OdpowiedzUsuńWszystko łdnie-pieknie i z pewnością smacznie, tylko wytopiony "sos" wylać!!! są w nim antybiotyki i konserwanty. No chyba że gęś własnego chowu.
OdpowiedzUsuń