CIASTO
150g miodu
3 jajka
200g cukru
200g masła
400g mąki
1 łyżka sody
1 łyżka octu
Jajka i cukier ucieramy w malakserze.
Miód i masło rozpuszczamy
i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h
Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.
MASA
250g orzechów włoskich
200g cukru
1 kostka masła
1 szklanka wrzącego mleka
Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.
Ciasto podajemy następnego dnia.
Możemy ozdobić połówkami orzechów
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Pycha ! :)
OdpowiedzUsuńDostałabym kawałeczek ?
Łatwy i na pewno smaczny :D
OdpowiedzUsuńJeśli znajdę jelenia co wyłuska mi orzechy to robię ;D
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńSuper! zapisuje do skopiowania ;-) latosiowy-dom
OdpowiedzUsuńjadałam orzechowce ale nigdy z takim kremem - musi być pyszne ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
na jaką dużą blaszkę to przepis???
OdpowiedzUsuń36x24 cm , pozdrawiam
UsuńŚwietny przepis, dziękuje!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) pozdrawiam
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń36x24 cm, pozdrawiam
Usuńuwielbiam wszystko co orzechowe
OdpowiedzUsuńJuż kilka Pani przepisów przetestowałam i są genialne.
OdpowiedzUsuńMiałam nie robić, ale jak zobaczyłam Pani przepis na tego orzechowca, to zmiękłam :)
Tylko jedno pytanie: czy ciasto wałkujemy przed wstawieniem do lodówki, czy już po wyjęciu po tych 24h?
Pozdrawiam
Dominika
Dominiko, ciasto wkładamy jako jedną kulkę do lodówki. Potem dopiero je dzielimy i wałkujemy. Pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)
UsuńGosiu, właśnie zabrałam się za robienie ciasta. Zastanawia mnie tylko jedno. Czy ta masa stężeje i będzie bardziej zwarta?
UsuńRobiłam wszystko zgodnie z instrukcją i jest nieco płynna. Czy taka ma być?
Wesołych Świąt :)
Tak, stężeje i wszystko będzie Ok, pozdrówka :)
UsuńCzy 200g cukru w przepisie na ciasto można całkowicie zastąpić miodem?
OdpowiedzUsuńraczej tak :)
Usuń