SKŁADNIKI
ZUPA CZERWONA
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 l bulionu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
ZUPA ŻÓŁTA
2 żółte papryki
1 cebula
1 mała cukinia
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 l bulionu
sól, pieprz, kurkuma
PRZYGOTOWANIE
Zupy gotujemy w dwóch garnkach.
Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych).
Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy.
i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kurkumy.Miksujemy.
Zupy wlewamy na talerz jednocześnie (najlepiej za pomocą dzbanków). Ozdabiamy kleksem śmietany i bazylią.
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Świetnie podana zupa :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń