Ziemniaki wcale nie muszą być dodatkiem do obiadu - mogą wystąpić w "roli głównej"
- choćby w postaci faszerowanych pyszności. Dziś przepis na aromatyczne ziemniaki faszerowane boczkiem z żółtym serem
SKŁADNIKI
8 dość dużych ziemniaków
40 dag sera żółtego
30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego
2 żółtka
tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże
sól, pieprz, papryka czerwona
masło, bułka tarta
PRZYGOTOWANIE
Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej) ziół.
Ziemniaki obieramy. Przekrajamy wzdłuż i wydrążamy środki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 8 minut i odcedzamy.
Napełniamy ziemniaczki farszem. Jeśli wykorzystujemy nietłusty boczek kanapkowy na każdego ziemniaczka kładziemy odrobinę masła.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Układamy ziemniaczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni + termoobieg)
na 20 -25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapiekany ziemniak z boczkiem - pyszne !!! Uwielbiam zapiekane ziemniaki ! A gotowanych nie tknę :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pycha, ja bym może najperw podsamżyła ten boczek bo może w ziemnaku w tym serze tak się nie upierze.... ale zrobie i sprawdze
OdpowiedzUsuń