wtorek, 24 września 2013

Ryba z rozmarynem

Dzisiaj zauważyłam, że na moim blogu nie zagościł jeszcze żaden przepis na rybę, mimo iż jemy ją w  domu dość często i na różne sposoby.
Zatem dziś ryba w rozmarynie podawana na rukoli.



ryba pieczona

SKŁADNIKI 

2 filety rybne ( np. z soli)
łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól, pieprz cytrynowy
rukola




PRZYGOTOWANIE
Filety myjemy i oprószamy solą 
ryba zapiekanaoraz pieprzem cytrynowym.
Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu.           
Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą"
smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową
i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
przez około 30 minut. Podajemy z rukolą.


przepis na rybę

Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi  na parze 



3 komentarze:

  1. oj pysznie wygląda:)) Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę to zrobić,wygląda cymes

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis! Wygląda bardzo apetycznie -spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń