Dzisiaj zauważyłam, że na moim blogu nie zagościł jeszcze żaden przepis na rybę, mimo iż jemy ją w domu dość często i na różne sposoby.
Zatem dziś ryba w rozmarynie podawana na rukoli.
SKŁADNIKI
2 filety rybne ( np. z soli)
łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól, pieprz cytrynowy
rukola
PRZYGOTOWANIE
Filety myjemy i oprószamy solą
oraz pieprzem cytrynowym.
Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu.
Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą"
smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową
i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
przez około 30 minut. Podajemy z rukolą.
Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi na parze
oj pysznie wygląda:)) Zapraszam cię na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńmuszę to zrobić,wygląda cymes
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Wygląda bardzo apetycznie -spróbuje :)
OdpowiedzUsuń