Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne tortlille z kurczakiem bez chemii.
Smakują dorosłym, ale najbardziej chyba dzieciakom !!!
SKŁADNIKI (16 sztuk)
1/2 kg piersi z kurczaka
3 duże pomidory
1 czerwona cebulka
sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat
majonez
szklanka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra
i słodka
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
olej
Na ciasto:
2 szklanki pszennej mąki/może być pełnoziarnista
pół łyżeczki soli
2/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki smalcu
PRZYGOTOWANIE
Tortille:
Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Kurczaka kroimy w dużą kostkę.
Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą ilość papryki słodkiej mieszamy.
Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.
Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.
Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony.
Tortille smarujemy majonezem, układamy na nich sałatę.
Z boku układamy kurczaka, pomidory i cebulę.
Dół tortilli zakładamy 3 cm do góry, żeby nadzienie nie wypadło i zwijamy w rulon.
Mamy pyszne i zdrowe twistery !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To taka włoska tortilla - Piadina :) Lubę tortille gdyż oferuja wiele wariacji i możliwosci :D
OdpowiedzUsuńIle to jest "duża ilość" papryki słodkiej (łyżeczka, pół?) i czy czosnek ma być świeży
UsuńCzosnek w proszku , a papryki - najlepiej parę łyżek :)
UsuńŚlicznie dziękuje za błyskawiczną odpowiedź :) pozdrawiam
UsuńDomowe tortille są najlepsze! Odkąd sama zaczęłam je robić, to już nie wyobrażam sobie jedzenia kupnych! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:) zastanawia mnie tylko czy smalec można zastąpić oliwą??
OdpowiedzUsuńSmalec jest ponoć najlepszym tłuszczem do tortilli. Można użyć oczywiście oliwy z oliwek a nawet masła, ale zmienia to smak placka
UsuńNigdy w życiu nie byłam w KFC, ale... co szkodzi na przeszkodzie, żeby zasmakować w zdrowszej alternatywie, nie znając wcale tej niezdrowej? :)
OdpowiedzUsuńZastrzeliłaś mnie z tym smalcem... Chyba jeszcze nigdy go nie jadłam. Wystrzegam się ze względu na figurę, nie wiem, czy to ma sens, czy nie, bo w końcu każdy tłuszcz jest kaloryczny i... zawiera tłuszcz- logiczne ;p
dariawkuchni.
tluszcze w zdrowej diecie sa niezbedne... tylko trzeba je madrze wybierac.
Usuńwygląda wspaniale:)i pewnie równie dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńwelovecosmetics.wordpress.com/
Dziękuję, tak są naprawdę rewelacyjne :)
Usuńzrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
OdpowiedzUsuńBardzo proste i zdrowe - bo domowe :)
UsuńUwielbiam tortille :))) fajny sposób na kurczaka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper !!! Kolejny przepis w moim notatniku :)
OdpowiedzUsuńZrobię tortille na 100%, ale wykorzystam inny tłuszcz, niż smalec. Jestem ciekawa efektu i tego, jak mi wyjdą :)
OdpowiedzUsuńRobię identyczne, a ostatnio nawet w wersji z rybką. Smak domowej tortilli jest zupełnie inny od gumowej ze sklepu czy baru. Zapraszam Cię do mnie http://to-tylko-blog.blog.pl/2014/03/30/fish-in-a-tortilla-zdrowy-zestaw-tortilla-z-ryba/
OdpowiedzUsuńa ja sie zastanawiam czy jak zrobię te placki do tortilli to po usmażeniu jak mi zostanie to czy moge je zamrozic i potem wykorzytsac????
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nigdy ich nie mroziłam,bo u nas "schodzą na pniu". Ale czytałam na forach, że spokojnie można zamrozić i wrzucić na patelnię, czy do mikrofalówki i są jak świeże - można spróbować , albo zrobić połowę porcji na jeden raz :) pozdrawiam
UsuńMam problem......
OdpowiedzUsuńZawsze gdy robię placki do tortilli, wychodzą mi suche skorupy lub podarte surowe ciasto gdy nie chce za długo ich trzymać na patelni :(
Co robię źle?
Od jakiegoś czasu poddalam się i robię tortille z kupionych placków.
Ciasto trzeba kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię i nie trzymać ich za długo- i - najlepiej od razu podawać, pozdrawiam
UsuńJest przepyszna, a panierkę na mięsko ostatnio robiłam z przypraw które wpadły mi w ręce i równie pyszne wyszło :)
OdpowiedzUsuń