- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.
SKŁADNIKI
80 dag mąki
3 jajka
2/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 opakowania proszku do pieczenia
6 łyżek śmietany 18%
1 puszka masy makowej
słoik powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.
Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka.
Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę.
Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
1/4 ciasta zostawiamy na wałeczki.
Resztę dzielimy na pół i wałkujemy.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową.
Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami.
Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich
ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem
w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Wesołych Świąt !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Makowiec zawsze dobry;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie,myślę,że warto upiec i skosztować,osobiście uwielbiam makowce ale o takiej wersji nie słyszałam,ale wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńAle smaku mi narobiłaś ;) Chyba jeszcze przed świętami zrobię te pyszności ;)
OdpowiedzUsuńWw makowcu lubię więcej maku, ale ten także wygląda smakowicie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj myślałam, że powidła dodaje się do maku. :D Makowiec wygląda przepięknie, no i ta kratownica...
OdpowiedzUsuń