poniedziałek, 18 lutego 2013

Schab w ziołach z brukselką

Dzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką

SKŁADNIKI                                                                                        
Schab w ziołach1/2 kg schabu bez kości
40 dag brukselki
2 marchewki
1 cebula
1 szklanka bulionu
1/4 szklanki mąki np. pełnoziarnistej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
schab z brukselką
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej
i smażymy razem przez 7-10 minut.



      

Schab  kroimy w cienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem     
i bazylią.  Obtaczamy paski mięsa.

Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni.
Odlewamy tłuszcz z patelni.
Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę.Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie.


schabpotrawka ze schabem


brukselka przepisy


Podajemy z ziemniakami z wody. 


ziołowy schab
schab

                                      TROCHĘ CZASOCHŁONNE, ALE WARTO !!!



4 komentarze:

  1. Fajny przepis, choć jestem zwolenniczką raczej szybkiej kuchni, jeśli oczywiście się da. Odchudzające właściwości brukselki są jednak warte wysiłku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zrobiłam.PYSZNE !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Ja robię zawsze na 2 dni, tak lubimy :) pozdrawiam

      Usuń
  3. dzięki za przepis, brukselka jest lubiana w moim domu

    -----------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń