Choć sezon grzybowy dawno za nami, na szczęście w naszej zamrażarce czekają zarówno podgrzybki, jak i prawdziwki. Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym.
SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy
PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodając w tym czasie posiekany szczypiorek. Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki.
uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, dzięki :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :) pozdrawiam
Usuń