Choć sezon grzybowy dawno za nami, na szczęście w naszej zamrażarce czekają zarówno podgrzybki, jak i prawdziwki.
Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym.
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag grzybów leśnych
1 duża cebula
200 g śmietany 12 %
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
masło i olej do smażenia
makaron razowy
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu.
Solimy i pieprzymy.
Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodając
w tym czasie posiekany szczypiorek.
Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki.
czwartek, 28 lutego 2013
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, dzięki :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :) pozdrawiam
Usuń