sobota, 23 lutego 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi


Dzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej 
z czekoladą i orzechami włoskimi.


SKŁADNIKI                                                                               
ciastka owsiane125 g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru/jeszcze lepiej ksylitolu
1 jajko
1 szklanka mąki razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
2 garście orzechów włoskich
pół tabliczki czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady gorzkiej



PRZYGOTOWANIE
W mikserze ucieramy masło ze słodzidłem. Dodajemy jajko, mąkę
 i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. 
 Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów.   
czekoladaCałość mieszamy łyżką.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi orzechami, wciskając je lekko, żeby nie odpadały   
z gotowych ciastek.

Pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją.
Po kilku minutach od wyjęcia blachy przekładamy ciastka na kratkę do wystudzenia.

Z podanych  proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek 
- 2 blachy.

Ciastka możemy też przygotować z rodzynkami, żurawiną, migdałami lub orzechami laskowymi.


ciastka owsiane
fit ciasteczka


ciasteczka owsiane




 
                                              Najlepsze do  mleka lub kawy  !!!

Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!

16 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie ciasteczka:) i można z dodatkami do nich poszalec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasteczka, troszeczkę zmodyfikowałam, ale są super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...czy dobrze podano ilość masła?
    1/4 to zwykle 50g z kostki 200g...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak mała nieścisłość - chodzi o 125 g masła (pewnie miałam duże opakowanie), pozdrawiam

      Usuń
  4. Ale smakowicie wyglądają! Uwielbiam takie smaki - zdrowe smaki! życia smaki ;)

    Pozdrawiam, zyciasmaki.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaki fajny pomysł! Od dawna szukałam ciekawego przepisu na ciasteczka owsiane (innego, niż batony energetyczne dla biegacza) ;) Z przyjemnością wypróbuję :) Zapraszam też do mnie na moje pomysły i inspiracje. Pozdrawiam :) http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Już moja babcia w jakimś swoim prastarym zeszycie miała podobny przepis. Właściwie pokolenia go tylko modyfikują :) Moim "tajnym" składnikiem jest gorzka czekolada z orzechami, niełatwo ją dostać, ja kupuję ją we Free Delikatesach http://freedelikatesy.pl/czekolada_gorzka_z_orzechami_bio_100g_rapunzel.html
    Pozdrawiam, Kamila

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają apetycznie, składniki zachęcają do wypieku. Dziś je zrobię ku uciesze wnuczek. Dzięki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kapitalne ciasteczka! :) Z ogromną ilością czekolady, mniam, mniam- takie lubię najbardziej :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczerze mówiąc nigdy nie mroziłam, ale ciasto robi się tak szybko, że zawsze sobie można szybko zmiksować. A jak ciasta jest za dużo - to trzeba upiec z całego - bo i tak ciastka znikną w całości :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Moze glupie pytanie,ale nigdy nie wiem....poleca pani platki blyskawiczne czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie głupie - do ciasteczek mogą być błyskawiczne - na codzień np. do owsianki zdecydowanie górskie :)

      Usuń
  11. Robiłam dzisiaj i są przepyszne... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis=) pozdrawiam=)

    OdpowiedzUsuń