Choć sezon grzybowy dawno za nami, na szczęście w naszej zamrażarce czekają zarówno podgrzybki, jak i prawdziwki. Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym.
SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy
PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodając w tym czasie posiekany szczypiorek. Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki.
Dzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z czekoladą i orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI 125 g miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru/jeszcze lepiej ksylitolu 1 jajko 1 szklanka mąki razowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło ze słodzidłem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy.
Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi orzechami, wciskając je lekko, żeby nie odpadały z gotowych ciastek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją. Po kilku minutach od wyjęcia blachy przekładamy ciastka na kratkę do wystudzenia. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek - 2 blachy. Ciastka możemy też przygotować z rodzynkami, żurawiną, migdałami lub orzechami laskowymi.
Najlepsze do mleka lub kawy !!! Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Dzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :)
SKŁADNIKI 1 duży brokuł (ok.450-500g) 2 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 1l bulionu z kurczaka sól, pieprz, majeranek groszek ptysiowy
PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion z kurczaka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy i gotowe !!!! Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Dzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką SKŁADNIKI
1/2 kg schabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka bulionu 1/4 szklanki mąki np. pełnoziarnistej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut.
Schab kroimy w cienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem i bazylią. Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę.Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie.