Zbliża się Tłusty Czwartek więc pora na łatwy przepis na małe pączki :)
SKŁADNIKI
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g)
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Serek wymieszać z jajkami,
dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować.
Kłaść małą łyżeczką namoczoną w tłuszczu na głęboki olej. Smażyć aż się zarumienią.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Zapraszam też na ekspresowe pączki bananowe ,szybkie pączki z ricotty, pączki z marmoladą
faworki Babci Stasi łatwe faworki , i na błyskawiczne faworki
oraz tureckie pączki
SŁODKOŚCI !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
"1 opakowanie serka homogenizowanego" -hmmm tylko jakie duże? Ja kupuję ostatnio takie po 500g. Bardzo proszę o dokładny przepis.
OdpowiedzUsuńprzecież jest napisane 140-150 g
UsuńIle z tej porcji wychodzi pączków?
UsuńDziękuję, napewno wypróbuję ten przepis. :D
OdpowiedzUsuńDzien dobry, czym moglabym zastapic serek homogenizowany? Mieszkam we Wloszech i tu jeszcze nic podobnego nie udalo mi sie dostac. Moglaby byc ricotta? Albo jogurt waniliowy? Dziekuje
OdpowiedzUsuńWitam, myślę, że ricotta będzie ok, jogurt byłby może za rzadki , pozdrawiam
Usuńa na jakim tłuszczu smażyć, Może być olej np. słonecznikowy ?
Usuńnajlepszy jest rzepakowy :)
Usuńrobilam z yogurtem , pyszne,,, latwe, jaby by wchodzily luzniejsze dosypac maki ,, ale substancja musi byc mieekka , ale nie lejaca ,,,,,,ale sa puszyste I przepyszne po upieczeniu,,
UsuńA ile cukru jesli ricotta? czy mozna dodac alkohol? (podobno ciasto z dodstkiem alcoholu absorbuje mniej tluszczu)
OdpowiedzUsuńDo ricotty dodałabym opakowanie cukru waniliowego. Teraz tak sobie myślę, że może lepiej zastąpić serek homo po prostu mascarpone. Faktycznie alkohol zmniejsza wchłanianie tłuszczu, więc łyżkę wódki można dodać, sama ten sposób z mascarpone i alkoholem postaram się wypróbować i być może jutro, pojutrze pokażę efekty na blogu :), pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmażyć na głębokim oleju, ale konkretnie jak? Patelnia, garnek? Ile tego oleju? I jak głęboko mają być zanurzone? Przepraszam za te może nieco dziwne pytania, ale nie czuję się mocna w tego typu daniach ;) Ten przepis jednak wydaje się świetny.
OdpowiedzUsuńNajlepiej w garnku szerokim, a niskim. Ilość oleju zależna od wielkości garnka :) Pączki kładziemy małą łyżeczką, więc nie trzeba wiele by były zanurzone. Olej rozgrzewamy dość mocno, potem zmniejszamy i smażymy na złoto, obracając. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie usmażyłam pączusie, mmmm są wyśmienite,Ja troszeczkę dodałam jeszcze cukru,ponieważ lubię ulepek ;) dałam 1 łyżkę spirytusu a do smalcu włożyłam surowego ziemniaka,ale nie,że jestem taką znawczynią tylko, każda z Was coś dodała więc stwierdziłam,że Ja dodam wszystko razem :) Bardzo dziękuję za przepis,pączki naprawdę fantastyczne,szybko się je robi ,same achy i ochy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowało -przepisy są tylko propozycją i wszelkie "wariacje na temat" i dobre rady mile widziane :) pozdrawiam
UsuńZrobiłam, usmażyłam, zjadłam - były pyszne. Co prawda ksztaltem nie przypominały pączków, ale stwory z kosmosu, jednak to pewnie kwestia gęstości ciasta. Niestety serka dałam "na oko" bo nie mialam wagi, a kupuję takie po 500g. W każdym razie zrobiłam je pierwszy raz, ale napewno nie ostatni. POLECAM, PYSZNE
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) Co do kształtów- kwestia "treningu" -z czasem będą coraz bardziej okrągłe :) Ja na początku śmiałam się, że można by je robić w Andrzejki i wróżyć z tych kształtów ;), pozdrawiam
UsuńHaha dokładnie, Andrzejkowe pączki. Ponieważ zasmakowały całej rodzince napewno będą okazje do treningu. :) pozdrawiam
UsuńA jakby upiec te pączki w piekarniku?? Co Pani o tym myśli??
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc ,nie próbowałam. Z racji tego, że mają w sobie proszek do pieczenia - jest szansa, że się upieką, ale ciasto ma taką konsystencję, że nie wiem jakie kształty osiągną :) Cóż, przy najbliższej okazji spróbuję parę upiec :) , pozdrawiam
UsuńNaprawdę łatwe, szybko się robi i do tego bardzo smaczne, choć sękate :)
OdpowiedzUsuńPączki jak marzenie ,bardzo udane .Pyszności
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty a jak smaczny
Pozdrawiam
Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam :)
UsuńJa znam ten przepis pod nazwą Oponki, robię wariację z rodzynkami, lub ja nie miałam rodzynek to dodałam żurawinę. Co do kształtu to też zawsze mi wychodzą różne kształty a nie kulki więc nie wiem jak to zrobić żeby były kulki.
OdpowiedzUsuńA ja jutro się biorę za te pyszności do roboty:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam sa mega pyszne ;)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) pozdrawiam
UsuńCzy z serkiem mieszamy jajka z białkiem czy same żółtka ?
OdpowiedzUsuńcałe jajka, pozdrawiam
UsuńPrzepis na te pączki jest super.Pączki są pyszne zrobiłam trzy porcje.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadły do gustu :) pozdrawiam
Usuńa czy można nadziewać te pączusie??
OdpowiedzUsuńRaczej nie :)
UsuńRaczej nie :)
UsuńDzisiaj ja spróbuję je zrobić :). Może coś wyjdzie :). Wrażeniami się podzielę :).
OdpowiedzUsuńCzy z tej porcji dużo wychodzi pączków?
Trochę wychodzi :) pozdrawiami
UsuńJa nadziewam po ostudzeniu :) pycha tego samego dnia co pieczone, na drugi dzień nie wiem! Bo nigdy nic nie zostaje :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tyle pochwał że ja tez idę po serek i smażę jako trening przed tłustym czwartkiem Pochwalę się jak wyszły i smakowały!!!
OdpowiedzUsuńCzekam na relację :) Smacznego :)
UsuńMożna dodać do ciasta wiórki kokosowe czy może lepiej posypać nimi już gotowe pączki?
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić racuchy z wiórkami i wyszły :) może w pączkach też się sprawdzą :)
UsuńAlbo posypać tylko pączusie i zajrzeć jurto na blog po przepis na kokosowe racuchy :) pozdrawiam
Witam czesc pączkow po wyjeciu strasznie sie pomarszczyła czemu?:-(
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało 👍
Usuń