czwartek, 31 stycznia 2013

Proste pączki z serka homogenizowanego

Zbliża się Tłusty Czwartek więc pora na łatwy przepis na małe pączki :)

SKŁADNIKI
proste pączki
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g)                    
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
tłuszcz  do smażenia
cukier puder

PRZYGOTOWANIE
Serek wymieszać z jajkami,
dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować.
Kłaść małą łyżeczką namoczoną w tłuszczu na głęboki olej. Smażyć aż się zarumienią.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.


Zapraszam też na ekspresowe pączki bananowe ,szybkie pączki z ricotty, pączki z marmoladą
  faworki Babci Stasi łatwe faworki ,  i na błyskawiczne faworki 
oraz tureckie pączki


pączki z serka

                                                                   SŁODKOŚCI !!!
  
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!




45 komentarzy:

  1. "1 opakowanie serka homogenizowanego" -hmmm tylko jakie duże? Ja kupuję ostatnio takie po 500g. Bardzo proszę o dokładny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież jest napisane 140-150 g

      Usuń
    2. Ile z tej porcji wychodzi pączków?

      Usuń
  2. Dziękuję, napewno wypróbuję ten przepis. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzien dobry, czym moglabym zastapic serek homogenizowany? Mieszkam we Wloszech i tu jeszcze nic podobnego nie udalo mi sie dostac. Moglaby byc ricotta? Albo jogurt waniliowy? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę, że ricotta będzie ok, jogurt byłby może za rzadki , pozdrawiam

      Usuń
    2. a na jakim tłuszczu smażyć, Może być olej np. słonecznikowy ?

      Usuń
    3. robilam z yogurtem , pyszne,,, latwe, jaby by wchodzily luzniejsze dosypac maki ,, ale substancja musi byc mieekka , ale nie lejaca ,,,,,,ale sa puszyste I przepyszne po upieczeniu,,

      Usuń
  4. A ile cukru jesli ricotta? czy mozna dodac alkohol? (podobno ciasto z dodstkiem alcoholu absorbuje mniej tluszczu)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do ricotty dodałabym opakowanie cukru waniliowego. Teraz tak sobie myślę, że może lepiej zastąpić serek homo po prostu mascarpone. Faktycznie alkohol zmniejsza wchłanianie tłuszczu, więc łyżkę wódki można dodać, sama ten sposób z mascarpone i alkoholem postaram się wypróbować i być może jutro, pojutrze pokażę efekty na blogu :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Smażyć na głębokim oleju, ale konkretnie jak? Patelnia, garnek? Ile tego oleju? I jak głęboko mają być zanurzone? Przepraszam za te może nieco dziwne pytania, ale nie czuję się mocna w tego typu daniach ;) Ten przepis jednak wydaje się świetny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepiej w garnku szerokim, a niskim. Ilość oleju zależna od wielkości garnka :) Pączki kładziemy małą łyżeczką, więc nie trzeba wiele by były zanurzone. Olej rozgrzewamy dość mocno, potem zmniejszamy i smażymy na złoto, obracając. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie usmażyłam pączusie, mmmm są wyśmienite,Ja troszeczkę dodałam jeszcze cukru,ponieważ lubię ulepek ;) dałam 1 łyżkę spirytusu a do smalcu włożyłam surowego ziemniaka,ale nie,że jestem taką znawczynią tylko, każda z Was coś dodała więc stwierdziłam,że Ja dodam wszystko razem :) Bardzo dziękuję za przepis,pączki naprawdę fantastyczne,szybko się je robi ,same achy i ochy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że smakowało -przepisy są tylko propozycją i wszelkie "wariacje na temat" i dobre rady mile widziane :) pozdrawiam

      Usuń
  10. Zrobiłam, usmażyłam, zjadłam - były pyszne. Co prawda ksztaltem nie przypominały pączków, ale stwory z kosmosu, jednak to pewnie kwestia gęstości ciasta. Niestety serka dałam "na oko" bo nie mialam wagi, a kupuję takie po 500g. W każdym razie zrobiłam je pierwszy raz, ale napewno nie ostatni. POLECAM, PYSZNE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) Co do kształtów- kwestia "treningu" -z czasem będą coraz bardziej okrągłe :) Ja na początku śmiałam się, że można by je robić w Andrzejki i wróżyć z tych kształtów ;), pozdrawiam

      Usuń
    2. Haha dokładnie, Andrzejkowe pączki. Ponieważ zasmakowały całej rodzince napewno będą okazje do treningu. :) pozdrawiam

      Usuń
  11. A jakby upiec te pączki w piekarniku?? Co Pani o tym myśli??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ,nie próbowałam. Z racji tego, że mają w sobie proszek do pieczenia - jest szansa, że się upieką, ale ciasto ma taką konsystencję, że nie wiem jakie kształty osiągną :) Cóż, przy najbliższej okazji spróbuję parę upiec :) , pozdrawiam

      Usuń
  12. Naprawdę łatwe, szybko się robi i do tego bardzo smaczne, choć sękate :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pączki jak marzenie ,bardzo udane .Pyszności
    Przepis prosty a jak smaczny
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja znam ten przepis pod nazwą Oponki, robię wariację z rodzynkami, lub ja nie miałam rodzynek to dodałam żurawinę. Co do kształtu to też zawsze mi wychodzą różne kształty a nie kulki więc nie wiem jak to zrobić żeby były kulki.

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja jutro się biorę za te pyszności do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj zrobilam sa mega pyszne ;)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy z serkiem mieszamy jajka z białkiem czy same żółtka ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis na te pączki jest super.Pączki są pyszne zrobiłam trzy porcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu :) pozdrawiam

      Usuń
  19. a czy można nadziewać te pączusie??

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj ja spróbuję je zrobić :). Może coś wyjdzie :). Wrażeniami się podzielę :).
    Czy z tej porcji dużo wychodzi pączków?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja nadziewam po ostudzeniu :) pycha tego samego dnia co pieczone, na drugi dzień nie wiem! Bo nigdy nic nie zostaje :P
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Tyle pochwał że ja tez idę po serek i smażę jako trening przed tłustym czwartkiem Pochwalę się jak wyszły i smakowały!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Można dodać do ciasta wiórki kokosowe czy może lepiej posypać nimi już gotowe pączki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie skończyłam robić racuchy z wiórkami i wyszły :) może w pączkach też się sprawdzą :)
      Albo posypać tylko pączusie i zajrzeć jurto na blog po przepis na kokosowe racuchy :) pozdrawiam

      Usuń
  24. Witam czesc pączkow po wyjeciu strasznie sie pomarszczyła czemu?:-(

    OdpowiedzUsuń