SKŁADNIKI
- 1/2 kilograma mąki
- 2/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru - może być też ksylitol lub erytrol - będą mniej kaloryczne :)
- 100g masła
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,
cukierki typu m&m's
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.
My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.
LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp.
Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)
Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe pisaki cukrowe do zdobienia.
Zapraszam też na pierniczki kakaowe KLIK. KLIK
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
A TUTAJ - KLIK! znajdziecie moc inspiracji na ozdoby bożonarodzeniowe dla Waszego domu :)
SMACZNYCH ŚWIĄT !!!
super blog wziełam cie do swojego blogrolla i bende nabierząco śledzic przepisy:)
OdpowiedzUsuńCzy tego miodu nie za dużo?
OdpowiedzUsuńnie za dużo, pierniczki są przecież słodkie
UsuńWitaj czy posypka i lukier i te inne różne dodatki ozdobne dajemy odrazu na pierniczki i do puszki czy jak juz bedą miekkie po 2-3 tygodniach wtedy ozdabiamy? pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPierniczki, gdy wystygną to zaraz robią się twarde, wtedy je ozdabiamy. Gdy lukier i ozdoby stwardnieją - wkładamy do puszki.
UsuńŻyczę dobrej zabawy bo ozdabianie to naprawdę frajda :)
pozdrawiam
Czy jeśli upiekłabym pierniczki z Pani przepisu jutro lub pojutrze, zdążą zmięknąć do wigilii? ;)
OdpowiedzUsuńTak spokojnie zdążą. Proszę tylko włożyć kawałki jabłka do puszki, należy je wymieniać co 2 -3 dni. Najlepiej, żeby jabłka dotykały pierniczków skórką - bo jeśli stykają się miąższem z ciastkami to mogą one rozmoknąć. Ja w zeszłym roku piekłam 15 grudnia i Wigilię były mięciutkie, pozdrawiam
UsuńA jesli nie mam metalowego pudełka to plastikowe będzie OK? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że z kawałkami jabłka zmiękną nawet w foliowym woreczku :) pozdrawiam
UsuńAby pierniczki były zaraz miękkie należy je gorące wkładać do garnka i przykryć szczelnie pokrywką na czas ostygnięcia. Nie stracą wilgoci i są miękkie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Dodaję do ulubionych i niebawem próbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
A jak duże opakowanie przyprawy korzennej ma być? Kupiłam 40g mam dać całe opakowanie? Czy może tylko pół ?
OdpowiedzUsuńCałe opakowanie , pozdrawiam :)
UsuńCzy miód nie musi być podgrzany? Bardzo fajny przepis, zabieram się do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
Nie, nie ma takiej potrzeby , pozdrawiam
Usuńzrobiłam pierniczki. wyszły idealnie. wszystkie składniki połączyły się jak należy. mnóstwo zabawy. nawet lukier i posypka na podłodze mi nie przeszkadza. radość dzieci "bezcenna"
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)
Usuńhej,
OdpowiedzUsuńMam pytanie ja sprawić zeby ciasto dało się rozwałkować ? to które wyrobiłam starsznie się klei- mimo dokładania mąki praktycznie rozwałkowanie ciasta jest niemożliwe.. próbowałam wyciąć kształty, niestety nie idzie to.. zachowałam proporcje jak w przepisie, będę wdzięczna za sugestie:)
Marta
Szczerze mówiąc nie wiem, co poszło nie tak - u mnie pierniczki zawsze się udają.
UsuńCiasto odrywam kawałkami, podsypuję stolnicę mąką i wszystko gra :) Proszę spróbować moim sposobem :) pozdrawiam
do wałkowania ...na wałek nałożyć rajstopy...nie klei się.
OdpowiedzUsuńA ile czasu muszą poleżeć żeby były miękkie?
OdpowiedzUsuńParę dni wystarczy, trzeba tylko zmieniać kawałki jabłek na świeże, wtedy pierniki ciągną z nich wilgoć :) pozdrawiam
UsuńCzy pierniczki zdążą zmięknąć przez 2 dni???
OdpowiedzUsuńJeśli wsadzi się dużo kawałków jabłka i będzie się je zmieniać - powinny 2 dni wystarczyć, a 3 to na pewno :)
UsuńCzy masło powinno być roztopione i ostudzone ?
OdpowiedzUsuńNie, miękkie masło siekamy, pozdrawiam
UsuńWitam czy chlodzimy ciasto przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny:) Wyszło super:) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , pozdrawiam i życzę smacznych Świąt
UsuńW zeszłym roku przygotowałam je wieczorem i zamknęłam w metalowej puszce z dużą ilością jabłek. Następnego dnia rano były aż za miękkie. Wszystkim w szkole smakowały tak, że po 5 minutach znikęło 200 pierniczków, a klasa liczy 16 osób :). W domu też nie było gorzej. Wszyscy zajadali i pytali o przepis :). W tym roku przygotuje ich jeszcze więcej, bo podejrzewam, że znikną przed świętami ;). Dziękuje za tak wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że tak smakowały :) Życzę zdrowych i smacznych Świąt :)
UsuńTez zabieram ten przepisik, wygladaja Bosko!! , pozdrawiam sw.
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo brać przepisy ile wlezie ;)
UsuńDziękuję i pozdrawiam, życząc wesołych i smacznych Świąt :)
Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) pozdrawiam
UsuńA jak Pani robi te ozdoby na pierniczkach?
OdpowiedzUsuńTe jabłka trzeba układać na spodzie w puszkach i na nich pierniczki?
Ozdabiam cukrowymi pisakami, lukrem, który posypuję wiórkami kokosowymi i czekoladą. Jabłka układam na wierzchu puszki i pomiędzy pierniczkami,
Usuńpozdrawiam
a pisaki takie można gdzieś kupić w sklepie? a lukier to już samemu się napełnia? a czy te jabłka są obrane i pokrojone? te pierniczki nie będą rozmiękać od tych jabłek jak będą się stykać?
UsuńPisaki są z kolorowego lukru - takie tubki z lukrem, które wkładamy na chwilę do ciepłej wody - a potem już tylko zdobimy - do kupienia w sklepach sieciowych - firmy Oetker np.
UsuńJabłka dajemy ze skórką - tak by skórka dotykała pierniczków - wtedy nie będą rozmiękać i co kilka dni je wymieniać :)
tu link do pisaków:
https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/pisaki-cukrowe.html
ale na pół przekroić jabłka czy takie cale? Dziękuję za link
UsuńJabłka pokroić na ósemki i położyć w kilku miejscach :)
UsuńJa po upieczeniu i wystudzeniu włożyłam je ponownie do piekarnika ale na dnie umieściłam garnek z gorącą parująca wodą. Zmiękły po 2 godz.
Usuńi już takie pozostały?
UsuńIle dni przed świętami najlepiej zrobić pierniki, żeby zmiękły bez pomocy jabłek?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jakieś 2 tygodnie- 10 dni :) pozdrawiam
UsuńLukier: czy składniki sietylko miesza? czy jakoś uciera?
OdpowiedzUsuńtylko miesza, wszystko się ładnie rozpuści w gorącej wodzie
UsuńMoje opakowanie z przyprawą do piernika ma 20 g,będzie ok?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuń