Na jesienną pluchę polecam więc zupę krem z cukinii - z czosnkiem i cebulą - świetna na przeziębienie !!!
Przepis na zupę krem z cukinii :
SKŁADNIKI
1 duża cukinia (ok. 700g)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3/4 litra bulionu
oliwa
suszona bazylia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut.
Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Miksujemy zupę blenderem.
Możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką.
Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem, czosnkiem i majerankiem.
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
NA ZDROWIE :)
juro gotuje ,mniammm........
OdpowiedzUsuńPolecam i smacznego życzę :)
Usuń