Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą:
1 średnia cukinia
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
świeża bazylia
oliwa
sól
ostra papryka
PRZYGOTOWANIE
Cukinię kroimy w plasterki ok. 2 cm. (bez obierania) Solimy i skrapiamy oliwą, posypujemy papryką . Grillujemy lub podsmażamy na patelni z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik.
Pomidora i mozzarellę kroimy w krążki mniej więcej odpowiadające wielkości plasterków cukinii.
Na plasterkach cukinii układamy kolejno pomidora, bazylię i mozzarellę. Na górę kładziemy cukinię i bazylię.
Można też czynność powtórzyć i zbudować wyższą "wieżyczkę".
Na koniec umieszczamy potrawę jeszcze na moment na grillu lub patelni, by mozzarella się trochę rozpuściła.
Cukinia bardzo dobra robilam.
OdpowiedzUsuń