
Przepis na smażone patisony:
SKŁADNIKI
1 średni patison
2 ząbki czosnku
wegeta, pieprz
mąka
jajko
mleko
bułka tarta
oliwa lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest to konieczne). Kroimy na plastry grubości 1 cm i wykrawamy gniazda nasienne.
Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy wegetą i pieprzem. Odstawiamy na kwadrans. Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na
końcu w bułce tartej.
Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Tak usmażone patisony proponuję podawać na mixie sałat. Doskonale smakują z sosem tatarskim, lub - w wersji "light" - z dipem jogurtowym.
Naprawdę pychota !