Pyszna bardzo prosta szarlotka na kruchym spodzie i to bez cukru :) Z chrupiącą kruszonką na wierzchu - raz zrobicie i przepadniecie :)
SKŁADNIKI (na blaszkę 27x22 cm lub tortownicę)
2 szklanki mąki tortowej
1 kostka masła 200g
1 jajko
1/4 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 kg kwaskowych jabłek (lub 800 g musu jabłkowego)
cynamon - ile lubicie :)
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy sok. Mieszamy z cynamonem. Do szarlotki można wykorzystać mus jabłkowy wymieszany z cynamonem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto się schłodzi dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy dno blaszki (po kawałku ciasta i ugniatamy dłonią, aż wykleimy całe dno). Na ciasto wykładamy jabłka z cynamonem. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce (duże oczka). Równomiernie rozkładamy na jabłkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok. 60-65 min do zrumienienia. Zajadamy na ciepło z lodami lub przestudzone. Smacznego!
P.S. Oczywiście ciasto można przygotować również z cukrem, jeśli ktoś nie lubi/nie chce zamienników
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Duży wybór foremek do pieczenia ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Bardzo kuszący przepis, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, wygląda super
OdpowiedzUsuńjest pyszny plecam
Usuń