Koniecznie zróbcie i dajcie znać, jak wyszło :)
SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm)
Na spód:
300 g ciasteczek owsianych (najlepiej bez cukru)
100 g masła
Masa:
600 g jogurtu naturalnego skyr
(możecie zrobić też np. z borówkowego,
będzie sernik jagodowo-kokosowy :))
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
7-8 łyżek erytrolu (może być inne słodzidło)
2 łyżki żelatyny
Na wierzch:
4 łyżki wiórków kokosowych
ulubione owoce :)
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Ciastka rozdrabniamy blenderem i dodajemy masło.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę, uklepując ręką.
Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki.
W połowie szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy.
Skyr miksujemy z mleczkiem kokosowym dosładzając do smaku. Dokładnie mieszamy całość. 2 łyżki masy mieszamy z żelatyną i dodajemy ją do masy. Znów miksujemy.
Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy na kilka godzin (lub noc) do lodówki.
Sernik wyjmujemy z foremki, posypujemy wiórkami i dekorujemy owocami.
Jest przepyszny! Smacznego :)
1 porcja (z 14) bez owoców - 265 kcal, białko - 8.5 g, tłuszcze - 17 g, węglowodany - 22 g błonnik - 1.2 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
pycha! jak owocowo!
OdpowiedzUsuń
Usuńdziękuję, oj tak, jest przepyszny!
Coś dla mojego kokosowego Męża 😀
OdpowiedzUsuńJaka biała rozkosz! :)
OdpowiedzUsuńJuż na sam widok chce się jeść, a na pewno jeszcze lepiej smakuje :)) świetne wykonanie
OdpowiedzUsuń