Uwielbiam połączenie razowego spaghetti z krewetkami :)
Dziś mam dla Was przepis na makaron z krewetkami i białym winem.
Przepyszny, koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać, jak smakowało :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
200 g surowych krewetek
160 g makaronu razowego spaghetti
1 łyżka oliwy
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
1/2 puszki pomidorów krojonych
oregano, bazylia - u mnie świeże listki, ale mogą być suszone
sól, pieprz , szczypta chili
garść posiekanej natki pietruszki
starty parmezan lub inny twardy ser do posypania - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na rozgrzanej na patelni oliwie szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlewamy wino i czekamy 2 minuty, aż alkohol odparuje. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i szczyptą chili. Gotujemy na małym ogniu przez ok 7 minut i dodajemy krewetki. Gotujemy mieszając cały czas ok 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Do gotowego sosu dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość, rozkładamy na talerze posypujemy natką pietruszki i ewentualnie parmezanem. Smacznego!
1 porcja (bez sera) - 438 kcal,
- białko - 25 g,
- tłuszcze - 2 g,
- węglowodany - 46 g,
- błonnik - 11 g.
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuń