czwartek, 7 maja 2020

Gulasz z indyka z kaszą - fit obiad

Dziś mam dla Was przepis na dietetyczny obiad - aczkolwiek bardzo sycący :) 
Przyznaję, że jest to danie, które bardzo często gości w dietach moich podopiecznych - i jest przez wszystkich bardzo lubiane :) Wersja ulepszona, kiedyś już podobny przepis był zagościł na blogu :) 

Jeśli jesteście zainteresowani indywidualną dietą zapraszam do współpracy KLIK!



gulaszSKŁADNIKI 
(na 2 porcje - 1 porcja - 398 kcal)
200 g mięsa z piersi indyka
150 g marchewki
50 g białej cebuli
1/3 szt. czerwonej papryki
1/3 szt. żółtej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju rzepakowego 
2 listki laurowe 
3 kulki ziela angielskiego 
100 g kaszy gryczanej/jęczmiennej 
sól, pieprz,słodka papryka



PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę siekamy w półplasterki , marchewkę w kostkę. Mięso kroimy w sporą kostkę.
Na patelni obsmażamy mięso  - na oleju (przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa. 
Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy raz jeszcze  papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojone w  kostkę papryki i dusimy razem jeszcze około 20 minut - aż papryka zmięknie. Podajemy gulasz z kaszą.

fit obiad


Przepis na 2 porcje:
1 porcja - 391 kcal:
- 27.5 g białka
- 12.8 g tłuszczu
- 40 g  węglowodanów 
- 7.3 g błonnika 

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)  

1 komentarz: