Dziś koktajl z dodatkiem ostropestu, który pomaga nam w lepszym trawieniu - wspomaga działanie wątroby oraz kolagenu. U mnie w proszku w formie hydrolizatu białka kolagenowe. Kolagen jest nazywany białkiem młodości.
Białko to stanowi jeden z głównych budulców tkanki łącznej, a jego głównym zadaniem jest łączenie ze sobą komórek. Z tego powodu kolagen jest budulcem większości narządów, ze szczególnym uwzględnieniem kości, zębów, skóry, chrząstek, ścięgien, naczyń krwionośnych i rogówek oka.Kolagen to białko o wyjątkowych właściwościach. Przede wszystkim jest bardzo elastyczny, a przy tym i wytrzymały. To on chroni narządy wewnętrzne, w tym nerki, wątrobę i żołądek, tworząc wokół nich warstwę ochronną, która podtrzymuje je w miejscu. Kolagen ma także wpływ na układ odpornościowy, ponieważ zapobiega ingerencji drobnoustrojów, komórek rakowych i toksyn.
Przede wszystkim jednak kolagen jest tym białkiem, które odpowiada za wygląd fizyczny, a dokładniej - za zachowanie młodego wyglądu. Sam kolagen w ciągu życia jest automatycznie wytwarzany w organizmie i podlega stałej wymianie. Dzięki temu uszkodzone tkanki są na bieżąco regenerowane. Jednak z wiekiem organizm stopniowo traci zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych. To natomiast oznacza, że komórki kolagenu umierają szybciej niż są produkowane przez organizm. Przedkłada się to na utratę jędrności skóry i powstawanie zmarszczek.Niedobór kolagenu, który rozpoczyna się po 26. roku życia, wraz z negatywnym wpływem wolnych rodników i toksyn czy promieniowaniem słonecznym powoduje powstawanie zmarszczek, rozstępów, cellulitu, a także utratę jędrności skóry. Innymi słowy, niedobór kolagenu sprawia, że ciało zaczyna się starzeć. Problem ten dotyka także włosów, które stają się osłabione, wypadają, łamią się. W skrajnych przypadkach prowadzi to do przedwczesnego łysienia. Tym samym kolagen jest potrzebny, aby zachować młodość organizmu: zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
Ja uzupełniam kolagen w diecie właśnie hydrolizatem :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje - szklanki 330 ml)
1 jabłko
1 kiwi
2 garście szpinaku
2 łyżeczki mielonego ostropestu plamistego
2 łyżeczki kolagenu w proszku
PRZYGOTOWANIE
Owoce kroimy na kawałki (jabłka nie obieramy) i miksujemy wszystko razem dodając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego :)
1 porcja zawiera 106 kcal, 7.5 g białka, 1.2 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 4.5 g błonnika
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz