Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten trudny czas kawałkiem pysznej chałki na słodkie śniadanie lub deser :)
Mnie najbardziej smakuje z masłem lub powidłami janginizowanymi bez cukru (przepis znajdziecie TUTAJ, klik!
SKŁADNIKI
50 g miękkiego masła
300 g mleka
100 g cukru
550 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 łyżeczka soli
białko jajka do posmarowania chałki
kruszonka:
40 g masła
40 g mąki pszennej
30 g cukru
PRZYGOTOWANIE
W garnku podgrzewamy lekko mleko (by było letnie). Dodajemy cukier i masło w kawałkach - dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Wkruszamy drożdże i znów dokładnie mieszamy. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut (podwoi objętość). Dodajemy mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto (co najmniej kwadrans - musi się całkowicie odklejać od ręki i być dobrze napowietrzone). Przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w miseczce składniki ręką i rozdrabniamy w palcach. Wstawiamy miskę do lodówki.
Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Smarujemy chałkę białkiem jajka i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na około 30 min. (do zrumienienia).
Studzimy i zajadamy najlepszą chałkę!
Smacznego :)
Ta chałka to dzieło trójki z nas : ciasto - wykonanie Mąż, zaplatanie - Córcia Młodsza, kruszonka, pieczenie - ja :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Jeśli szukacie dużego wyboru foremek do pieczenia zapraszam tu: KLIK!
genialnie wyszla
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :)
UsuńPszepyszna i prosta
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowała 😁
UsuńThe Best chałka ever 😄
OdpowiedzUsuńRobię chałkę często, ale odkąd poznałam ten przepis, nie korzystam z żadnego innego. Zawsze się udaje ❤️❤️❤️
Bardzo się cieszę :)
Usuń